Slimette - Blog

Pieprz Cayenne – na odchudzanie i nie tylko

Używacie cayenne w kuchni? Pieprz cayenne to bardzo ostra przyprawa wyrabiana z rocznej papryki, odmiany Cayenne. Można ją dodawać do sosów, dressingów i zup. Idealnie nadaje się do przyprawiania różnych gatunków mięs, ryb czy owoców morza. Jej niewielkie ilości świetnie smakują w połączeniu z czekoladą. Jednak oprócz swoich właściwości kulinarnych, ma również wiele innych.

pepper


Pieprz cayenne a Twoje zdrowie

Papryka tej odmiany zawiera kapsaicynę (odpowiedzialna za jej ostry smak). Ten alkaloid ma kilka właściwości, dlatego stosowana jest w medycynie naturalnej. Pieprz działa przeciwbólowo – łagodzi między innymi ból głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej. Kapsaicyna jest także naturalnym lekiem, który łagodzi objawy zapalenia stawów i łuszczycę, ponieważ ma właściwości przeciwzapalne. Angielscy naukowcy odkryli, że pieprz Cayenne zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek rakowych, inaczej mówiąc komórki rakowe same hamują swój własny rozwój, zabijając swoje komórki (tzw. apoptoza).
Papryka wspomaga układ krążenia, chroni przed zawałem i udarem. Obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu nie gromadzi się on wewnątrz ścian tętnic – wręcz przeciwnie: są one oczyszczane. Wszystko to poprawia cyrkulację krwi i wzmacnia komórki. Inaczej mówiąc, Cayenne chroni przed miażdżycą, zawałem i udarem.
Pieprz zawiera wysoką zawartość beta-karotenu i pro-witaminy A (wystarczą dwie łyżeczki, żeby pokryć prawie połowę ich dziennego zapotrzebowania). Chronią one przed patogenami, czyli ciałami obcymi, które powodują choroby. Macie problem z zatkanym nosem? Doskonale udrożni go Cayenne, ponieważ zmniejsza opuchliznę błon śluzowych nosa, stymuluje także do wydalania śluzu. Ma również właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne, co pozwala w leczeniu różnych infekcji dróg oddechowych, w przeziębieniu, grypie czy astmie.

Odchudzający kajeński

Pieprz Cayenne wspomaga także działanie układu pokarmowego. W jaki sposób? Stymuluje do szybszego krążenia krwi w żołądku oraz leczy wrzody przewodu pokarmowego. Pobudza komórki żołądka do produkcji korzystnych soków ochronnych. Ponadto wspomaga proces trawienia, likwiduje wzdęcia.

pepper 3
Kapsaicyna przyśpiesza metabolizm, a co za tym idzie – odchudzanie, dlatego jest wykorzystywana w suplementach wspomagających odchudzanie, takich jak np. Slimette. Pieprz kajeński znacząco zwiększa również wytwarzanie ciepła, czyli termogenezę. 1-3 łyżeczki papryki popite gorącą herbatą zadziałają nie tyko rozgrzewająco, ale i stymulująco. Warto podkreślić, że już małe ilości papryki hamują apetyt na słone, jak i słodkie potrawy.

Cayenne możemy przyjmować w różnej postaci: nalewek, ekstraktu, wyciągu olejowego lub spirytusowego. A Wy, w jakiej postaci go znacie lub stosujecie?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge