Slimette - Blog

Przepisy na świąteczne ciasteczka

Święta tuż tuż. Okres smakowania i delektowania się przed nami. Nie warto odmawiać sobie wszystkiego. Mówienie o diecie oraz wymawiania się dbałością o sylwetkę może być nie tyle, że trudne, co wręcz niemożliwe. Jak zatem przetrwać święta? Sztuką jest jedzenie tego, na co mamy ochotę, ale w niewielkich ilościach. W tym mogą pomóc skuteczne, dzięki zaawansowanemu składowi, tabletki Slimette.

Ciasteczka Galicyjskie

Ciasteczka Galicyjskie to propozycja wykonana z ziemniaków. Dla niektórych może być to dość oryginalny pomysł. Plusem jest jednak to, że wykonanie jest bardzo proste, a składniki są na tyle typowe, że zazwyczaj dostępne są w każdej, nawet słabo wyposażonej kuchni. Na przyrządzenie ciasteczek musimy przeznaczyć 45 minut. Z poniższego przepisu powstanie 24 ciasteczek.

Do wykonania będzie potrzebować:

  • 4 jajka
  • 60 gramów śmietany
  • 1,25 kg obranych, drobno startych i wyciśniętych z soku ziemniaków,
  • 1 szczypta cynamonu mielonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki rodzynek
  • 125 gramów mąki
  • 230 ml oleju do głębokiego smażenia
  • 1 szczypta soli
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie ciasteczek rozpoczynamy od utarcia żółtek, śmietany, cukru pudru i cynamonu. Powstać ma gładka masa, którą dodajemy do starych ziemniaków. Mieszamy do czasu aż składniki dobrze się połączą i dodajemy mąkę.
Ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli, delikatnie łączymy z masą ziemniaczaną.
Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni. Smażymy ciasteczka, na rozgrzanym oleju po każdej ze stron aż uzyskają one złoty kolor. Po zakończeniu smażenia kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sypiemy cukrem pudrem.

Ciasteczka owsiane z czekoladą

Dietetyczne i bardzo smaczne. Smakują jak tradycyjne ciasteczka z dodatkiem czekolady a zawierają o połowę mniej tłuszczu i są bogatym źródłem błonnika. Do tego przyrzązimy je w nieco ponad pół godziny.
Poniższe składniki wystarczą na 10 porcji:

  • 140 gramów mąki,
  • 85 gramów płatków owsianych,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 duże jajko
  • 1 ½ łyżeczki esencji wanioliowej
  • 150 gramów jasnego brązowego cukru,
  • 100 gramów drobnego cukru
  • 5 łyżek serka homogenizowanego
  • 115 gramów wiórków czekoladowych albo posiekanej wcześniej gorzkiej czekolady.

Mieszamy mąkę z sobą oczyszczoną. Dodajemy płatki owsiane oraz wszystko mieszamy. Ukręcamy brązowy cukier z masłem, dodajemy masło, esencję waniliową i ubijamy jeszcze przez parę minut, by utrzymać jednolitą konsystencję. Powinniśmy otrzymać jasnożółtą, kremową masę. Dodajemy serek homogenizowany, mąkę i sodę oczyszczoną  i dokładnie mieszany, Delikatnie dodajemy wiórki czekoladowe.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Wykładamy blachy papierem do pieczenia. Nakładamy czubatą łyżką ciasto na blachę, zachowując co najmniej 5 cm odległość. Pieczemy 10 minut do chwili, gdy ciastka zyskają złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 2 minuty na blasze. Gotowe ciastka można włożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać do dwóch tygodni. Inny sposób, który umożliwia przechowywanie ciastek przez 3 miesiące to włożenie ich do zamrażarki.

Owsiane muffinki

Bardzo pożywne i równie smaczne: tradycyjne ciasteczka z niewielką ilością czekolady. Bardzo aromatyczne i pięknie prezentują się na stole.
Na 12 porcji będzie potrzebować:

  • 1i 1.4 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych),
  • 1 jajko
  • 1 i ¼ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju roślinnego,
  • ¾ szklanki brązowego cukru trzcinowego,
  • ¾ szklanki czekoladowego groszku
  • 1 szklanka posiekanych orzechów pekan
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie ciasteczek zajmuje 20 minut. Mieszamy płatki owsiane z mlekiem. Ostawiamy na 15 minut. Następnie dodajemy jajko, ½ szklanki brązowego cukru, olej, kropelki czekoladowe i ½ szklanki orzechów: wszystko mieszamy.
Mieszamy mąkę z solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy owsianej i mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 250 stopni, smarujemy tłuszczem formę na 12 muffinek. Napełniamy foremki do 2/3 wysokości i posypujemy wierzch cukrem oraz orzechami. Pieczemy w temperaturze 205 stopni przez około 20-25 minut.

Klasyczne ciasteczka świąteczne

Na koniec bardzo klasyczny przepis na smaczne ciasteczka na święta. Będziemy potrzebować:

  • 30 dag mąki ziemniaczanej
  • 30 dag masła albo margaryny,
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 20 dag cukru pudru
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • kakao,
  • mak,
  • olejki zapachowe,
  • alkohol,
  • ciemna i biała polewa

Mąkę siekamy z zimnym tłuszczem oraz cukrem pudrem. Następnie dodajemy śmietanę, żółtka oraz szybko zagniatamy ciasto.
Masę dzielimy na kilka części, do jedej wlewamy parę kropel olejki migdałowego lub waniliowego. Do drugiej dodajemy mak oraz olejek rumowy lub waniliowy, a do trzeciej wsypujemy łyżkę kakao. Wyrabiamy i wałkujemy ciasto na grubość 0,5 cm. Inny sposób to nakładanie większego kółka z białego ciasta i mniejszego z ciemnego. Foremkami wycinamy kształty. Można także na środku ciasta wykrajać dziurki i uzupełniać je marmoladą lub powidłami domowej roboty.
Ciastka układamy na blasze i papierze do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez około 10-15 minut. Do dekoracji ciasteczek użyć specjalnych lukrowych pisaków lub lepiej: udekorować bakaliami, posiekanymi orzechami, rozpuszczoną czekoladą i kolorową posypką.
Ciastka można długo przechowywać, są kruche i smaczne.

Udanych świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge