Slimette - Blog

Przepis na Sylwestra

Święta co prawda już się skończyły, ale przecież to nie koniec jedzeniowego szaleństwa w 2012 roku. Zostaje nam jeszcze Sylwester. Czas imprez, zarówno wielkich balów, jak i domowych spotkań z najbliższymi.

Jeśli wybieracie się na jedną z licznie organizowanych imprez, to nie musicie się martwić o menu. Zostaje tylko kwestia stroju, co oczywiście też nie jest błahym, a czasem i tanim, problemem. Co jednak jeśli w tym roku, to właśnie Wy zostaliście wybrani w tym roku na zorganizowanie tak zwanej „domówki”? Nie dość, że trzeba zadbać o to, aby dobrze wyglądać, to jeszcze trzeba przygotować coś do jedzenia. Najlepiej by te potrawy były łatwe i szybkie.

Nie zawsze lekko, ale przyjemnie

Zacząć wypada od przystawek. To one zazwyczaj cieszą się największym powodzeniem i to w ciągu całej imprezy (jeśli oczywiście zostaną długo). Tak naprawdę wybór konkretnej przystawki ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Mogą to być na przykład małe szaszłyki. Wszystkiego czego potrzebujemy to wykałaczki i parę składników według własnego uznania. Mogą to być na przykład:

pieczarki (marynowane)

ogórek

ser

wędlina

jabłko.

Wszystkie składniki kroimy na małe kawałki i nadziewamy na wykałaczki. Kolejność dowolna. Szybko, łatwo i przyjemnie. Nieco bardziej skomplikowana, ale równie lekka może być sałatka z łososia. To już bardziej danie głowne. Natomiast jest równie łatwe w przygotowaniu.

Sałatka z łososia

pół kilograma łososia wędzonego

puszka kukurydzy

kapusta pekińska

połowa puszki ananasa

4 jajka na twardo

pieprz

sos koperkowo-ziołowy.

Łososia należy rozdrobnić na dość małe kawałki. Następnie mieszamy go z kukurydzą i ananasem. Tego ostatniego również dzielimy na części. Jajka i kapustę pekińską co oczywiście też przygotowujemy w taki sposób, aby było je łatwo przełknąć. Sos koperkowo – ziołowy, aby oszczędzić czas można przyrządzić z torebki. I to właściwie tyle.

Wołowina w winie

Jeśli macie trochę więcej czasu i zacięcie kucharskie, możecie przygotować nieco bardziej skomplikowane danie. Jest ono dużo bardziej ciężkie i tłuste niż wyżej wymienione, ale taka potrawa w perspektywie szaleństw alkoholowo – tanecznych może być dobrym pomysłem.

0,5 kg mięsa wołowego

100 g tłustego boczku

pół litra bulionu wołowego

250ml litra czerwonego wina

2 marchewki

2 papryki czerwone

2 cebule

2 łyżki oleju

1 łyżeczka mąki.

Składników jak widać za wiele nie ma. Mięso i boczek kroimy w niezbyt drobną krostkę. Marchewka w plasterki,a cebulę w piórka. Paprykę według uznania. Mięso z boczkiem podsmażamy na oleju. Następnie przerzucamy do garnka i wrzucamy warzywa. Znowu smażymy wszystko na oleju. Następnie wlewamy bulion, oraz wino i gotujemy około półtorej godziny. Nie zapomnijcie przed końcem przygotowywania potrawy dodać przyprawy. Całość możemy podać na przykład z ryżem.

A na deser…

Tutaj wybór również mamy ogromny. Dobry pomysłem są galaretki z owocami. Tutaj przepis jest w zasadzie bardzo prosty. Wystarczy kupić gotowe galaretki i trochę owoców. Jakich? Takie na jakie macie ochotę. Przygotowujemy galaretkę i zanim rozlejemy ją do naczyń, wrzucamy tam umyte i – jeśli potrzebne – umyte owoce. Potem wkładamy do lodówki i czekamy aż skrzepnie. Gotowe.

Dzień po…

Nie chodzi tutaj o problem ciężkiej głowy, a raczej o pewną refleksję, która może się pojawić po tym świąteczno – sylwestrowym maratonie z jedzeniem. Jeśli zauważyliście, że przybyło Wam ciała tu i ówdzie, to czas na odrobinę ruchu. Na pewno w odchudzaniu pomoże Wam preparat Slimette. Co prawda wciąż jeszcze mamy zimę, ale po Nowym Roku jakoś bliżej do wiosny i zmiany ubrań na nieco bardziej przewiewne, a przy okazji odkrywającą nieco ciała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge