Slimette - Blog

10 potraw, które wzmocnią organizm i usprawnią treningi

Podstawowa zasada, której należy się trzymać w każdej sytuacji: to niećwiczenie na głodzie. Tylko pełnowartościowy posiłek pozwoli nie tylko odnaleźć w sobie energię do ćwiczeń, ale przede wszystkim umożliwi osiągnięcie celu: wyszczuplenie sylwetki oraz wykształcenie wymarzonych mięśni.

Na godzinę przed treningiem

Nasz jadłospis powinien zależeć od tego, kiedy zdecydujemy się trenować. Jednak żelazną zasadą pozostaje, by jeść na godzinę przed ćwiczeniami. Nawet wtedy, kiedy trenujemy rano, konieczne pozostaje zjedzenie lekkiego śniadania. Nie warto odmawiać sobie prawa do obiadu, wybierając w jego miejsce trening w przerwie od pracy. Takie bowiem treningi są zawsze mniej efektywne, a przy tym pozwalają spalić zdecydowanie mniej kalorii niż podczas treningu po posiłku i sprawiają, ze tracimy cenną tkankę mięśniową, odpowiedzialną za podwyższenia tempa przemiany materii. Z drugiej strony nie ma co przesadzać z obfitością posiłków. Trenowanie z pełnym żołądkiem i z uczuciem przejedzenia też nie jest najlepszym rozwiązaniem.

Ryż (zwłaszcza ryż peruwiański)

Ryż peruwiański nazywany jest super ziarnem przyszłości, złotem Inków, co w szczególny sposób określa jego wartość. Inaczej zwany komosą piżmową, jest cennym źródłem białka. Zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania człowieka, co w produktach roślinnych właściwie nigdzie indziej nie jest spotykane. Roślina nie zawiera glutenu i ma niski indeks glikemiczny. Połączenie jej z kurczakiem lub ryżem i warzywami na dwie godziny przed treningiem daje bardzo dobre źródło energetyczne podczas wysiłku fizycznego.

Ciemny chleb z plasterkiem szynki i pomidorem

To druga dobra propozycja na lekki posiłek przed treningiem. Najlepiej go zaplanować na dwie godziny przed aktywnością fizyczną. Ciemne pieczywo jest mniej kaloryczne niż jasne, ma większą zawartość błonnika, dzięki temu jest bardziej sycące i daje energię na dłużej, nie podnosi gwałtownie poziomu cukru we krwi, co często obserwuje się po spożyciu białego pieczywa. Poziom glukozy we krwi utrzymuje się na stałym poziomie przez dłuższy czas, co pozwala nam uniknąć podjadania. W połączeniu z szynką daje niezbędnej w trakcie treningu porcji białka oraz z pomidorem, źródłem potasu i magnezu, pierwiastków życia biorących udział w najważniejszych przemianach zachodzących w naszym organizmie.

Razowy makaron z białym serem posypany cukrem

Na dwie godziny przed treningiem można przyrządzić sobie razowy makaron, będący źródłem błonnika i gwarantem sytości na dłużej wraz z białym serem i cukrem. Tak skomponowany posiłek będzie nie tylko smaczny, ale również doda energii i zapewni większą ilość sił i chęci do pokonywania własnych słabości w trakcie aktywności fizycznej.

Twarożek z warzywami (rzodkiewka, ogórek, pomidor)

Niewątpliwą zaletą tej propozycji jest fakt, że jest ona bardzo prosta i jednocześnie szybka w przygotowaniu. Większość z nas produkty potrzebne do jej przygotowania ma w lodówce każdego dnia, dlatego nie ma wymówek przed jej przygotowaniem choćby w pracy, czy po przyjściu do domu.

Wystarczy kilka minut: twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy śmietanę lub jogurt naturalny oraz ulubione dodatki: ogórek, pomidor lub rzodkiewkę. Jeśli zależy nam na gładkiej konsystencji twarożku, wystarczy, że zmielimy twaróg jeden-dwa razy przez maszynkę do mięsa. Jednak to polecamy jedynie osobom, które nie mają ograniczonego czasu.

Twarożek należy do żywności dietetycznej, jest to produkt bogaty w białko. To również źródło wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Jedzenie twarożku przed treningiem pozwala również wykorzystać zawarty w nim tłuszcz podczas ćwiczeń.

Makaron z sosem pomidorowym

To kolejna prosta i smaczna propozycja przed treningiem, polecana na około 2-3 godziny przed aktywnością fizyczną. Zawarty w daniu makaron pozwala uzyskać uczucie sytości i utrzymać poziom glukozy we krwi na dobrym poziomie, a sos pomidorowy stanowi źródło tak zwanych pierwiastków życia: potasu i magnezu, które uczestniczą we wszystkich ważnych zmianach zachodzących w organizmie.

Banan

Jeśli nie udało się nam zjeść większego posiłku na dwie godziny przed treningiem, tuż przed ćwiczeniami warto poratować się bananem, który jest najpopularniejszym owocem południowym w Polsce. Dostępne przez cały rok i opakowane w skórkę są wygodną przekąską także przed treningiem. Banany to dobre źródło potasu, witaminy C i błonnika. Dzięki temu zapewniają uczucie sytości oraz niosą sporą dawkę energii. Banan to szybki dopływ sił oraz aktywizacja zdolności koncentracji tak potrzebnych w trakcie treningów.

Jabłko

Jabłka to owoce polecane przez dietetyków. Przede wszystkim dlatego, że sycą i dostarczają niewiele kalorii: bo jedynie 30-50 kcal w 100 gramach. Mówi się, że najlepiej jeść co najmniej dwie sztuki każdego dnia. Jeśli nie zdążyliśmy zjeść na 2 godziny przed treningiem, tuż przed wkroczeniem na salę dobrym pomysłem będzie pożywienie się tym owocem. Jabłka niosą energię, ale również pozwalają oczyścić organizm z toksyn, regulują pracę układu pokarmowego, a nawet chronią przed zawałem. Ponadto ułatwiają wchłanianie wapnia, dzięki czemu wzmacniają włosy, skórę i paznokcie.

Batonik muesli

W sprzedaży są specjalne batoniki muesli polecane dla osób trenujących, które mają ratować w sytuacji, kiedy nie zdążyliśmy zjeść przed treningiem. Batonik muesli jest zdrowszy od większości słodyczy, a przy tym jedzony przed treningiem pozostaje bez negatywnego wpływu na sylwetkę. Ma tę zaletę, że dostarcza energii i pozwala podejść do ćwiczeń z dużą dozą entuzjazmu.

Garść rodzynek

Z kategorii dobrych przekąsek przed treningiem należy wymienić też garść rodzynek. Suszone winogrona dostarczają błonnika, żelaza, potasu, cynku i innych ważnych związków mineralnych. Dzięki magnezowi i witaminie B można zadbać o zachowanie koncentracji, niezbędnej również w trakcie treningów. Inne korzyści: to poprawa pracy serca: które podczas treningu ma spore zadanie do wykonania oraz wyglądu skóry, a nawet korzystny wpływ na odporność.

Ciasteczka zbożowe

To zdrowsza alternatywa dla łasuchów, dodająca energii oraz pozwalająca utrzymać poziom glukozy na stałym poziomie (nawet przez cztery godziny po ich zjedzeniu). Najczęściej do wyrobu ciasteczek zbożowych wykorzystuje się ziarna kilku zbóż (nawet pięciu). Są źródłem minerałów, błonnika i witamin.

A Wy, co jecie przed treningiem? Pamiętajcie, że jeśli chcecie dodać sobie siły, przyspieszyć metabolizm i podnieść efektywność treningów dołączcie do codziennego menu tabletki Slimette. Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge