Slimette - Blog

5 pomysłów na dania z jagód, borówek i malin

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać do jedzenia owoców leśnych, które są cennym źródłem witaminy C, antyoksydantów, związków mineralnych oraz białka: składników stojących na straży harmonii oraz prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto sięgać po owoce w sezonie oraz po mrożonki i zdrowo przygotowane przetwory. Poniżej zebraliśmy dla Was kilka smakowitych inspiracji.

Omlety z jagodami

Do przygotowania omletów będziemy potrzebować: dwóch jajek, dwóch łyżek budyniu o smaku bananowym, czterech żółtek, osiem łyżek cukru pudru, trzech łyżek  mąki pszennej, olej do smażenia oraz szczypty soli.

Nadzienie wykonamy z 1/2 szklanki śmietany 30%, jednego serka homogenizowanego oraz soku z cytryny.

Jajka i żółtka ucieramy z połową cukru i odrobiną soli, dodajemy budyń i mąkę. Smażymy na rozgrzanym oleju na rumianu i studzimy.

Nadzienie wykonujemy następująco: ubijamy śmietanę, jagody miksujemy z pozostałym cukrem pudrem, serek łączymy ze śmietaną i połową musu jagodowego, doprawiamy sokiem z cytryny oraz schładzamy. Na omlety nakładamy nadzienie, składamy na pół i przed podaniem polewamy pozostałym musem jagodowym.

Babeczki z borówkami

Do przyrządzenia kruchego ciasta będziemy potrzebować 125 dag masła oraz 250 dag mąki pszennej, jedno jajko, pięć do sześciu łyżek cukru. Następnie masę wykonujemy z trzech łyżek cukru, szklanki mleka, opakowania budyniu waniliowego, 35 dag borówek oraz 125 śmietany.

Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy zimne masło pokrojone w drobne kawałki, łączymy z cukrem i jajkiem. Siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i zawijamy w folię, wstawiając do lodówki na 30 minut.

Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, smarujemy foremki tłuszczem, wałkujemy ciasto i wykładamy foremki. Wykonujemy nakłucia widelcem na spodzie ciasta. Pieczemy około 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy z foremek i czekamy do ostygnięcia. Gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu, studzimy, ubijamy śmietankę i łączymy z budyniem. Napełniamy masą i na górze układamy borówki.

Krem malinowy

Prosty i szybki pomysł na smaczny deser. Potrzebujemy dwóch łyżek żelatyny spożywczej, 300 gramów malin, pięć szklanek cukru pudru, 200 ml śmietany kremówki.
Żelatynę moczymy w 0,25 szklanki zimnej wody, następnie podgrzewamy aż do rozpuszczenia, studzimy. Maliny miksujemy z cukrem, ubijamy śmietanę. Mus malinowy łączymy ze śmietaną i żelatyną. Przekładamy do pucharków i chłodzimy. Dekorujemy malinami i bitą śmietaną. Deser należy pozostawić w lodówce przed spożyciem około 40 minut.

Pierogi z borówkami

Własnoręcznie wykonane pierogi? To jest to…Smaczne, pożywne i szybko znikają z talerza.
Do wykonania będziemy potrzebować trzech szklanek mąki, ¾ szklanki wrzątku i 1/3 szklanki zimnej wody. Wszystkie składniki mieszamy i ugniatamy na ciasto. Następnie wycinamy kawałki ciasta przy pomocy szklanki i nakładamy na ciasto borówki z cukrem. Sklejamy brzegi. Kolejno gotujemy i podajemy z cukrem i bitą śmietaną.

Deser jagodowy

Przepis na nieskomplikowany i pięknie prezentujący się deser. Będziemy potrzebować 250 ml śmietany kremówki, 250 ml serka typu mascarpone, 2-3 łyżek cukru pudru oraz dwie szklanki jagód.

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz serek (dosładzając według uznania). Połowę masy przekładamy na spód miseczek, w których będziemy podawać deser. Następnie posypujemy połowę szklanki świeżymi jagodami. Drugą połowę masy miksujemy ze szklanką jagód, nakładamy do szklaneczki na wyłożone wcześniej jagody. Posypujemy pozostałymi jagodami i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Deser można wzbogacić, dodając warstwę poruszonych biszkoptów.

A gdy docenicie walory jagód i malin w kuchni, poczytajcie, jak owoce te mogą pomóc Wam w odchudzaniu. Slimette to rewolucyjna odpowiedź dla osób dbających o sylwetkę! Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge